Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Περιφερειακός Βόλου – ένα πολύπαθο έργο


Το έργο της ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Βόλου είναι σίγουρα ένα από τα έργα με πολύ μεγάλη ιστορία. Τώρα σε κατασκευή είναι δύο τμήματα. Το πρώτο είναι το Α/Κ Λαρίσης-Γορίτσα και το δεύτερο είναι το Γορίτσα-Αγριά που είναι από τα πιο περίφημα «ορφανά» έργα. Η κατασκευή του ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Τελικά μετά από συνεχείς πιέσεις το έργο  δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2012.
Ανάδοχος εταιρεία αναδείχθηκε η Δομοτεχνική με συνολική έκπτωση 36,29%.  Το έργο Γορίτσας - Αγριάς, είναι προϋπολογισμού 17,6 εκ. ευρώ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις). Η υπογραφή της σύμβασης έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και, σύμφωνα με τη σύμβαση, προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.
Τον Ιανουάριο του 2014 υπογράφηκε η σύμβαση και για το άλλο τμήμα Α/Κ Λαρίσης-Α/Κ Γορίτσας που είναι μία ακόμα εργολαβία - «σκούπα». Ο προυπολογισμός είναι 6.800.000 ευρώ, και περιλαμβάνει τα υποτμήματα Λαρίσης-Κραυσίνδωνας και Κραυσίνδωνας - Γορίτσα. Ανάδοχος σε αυτό το έργο είναι η εταιρεία Θεσσαλική ΑΤΕ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή τον Ιούνιο του 2015.
Επίσης προχωρά και η παράκαμψη της Αγριάς και να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το τμήμα της Περιφερειακής Οδού Μπουρμπουλήθρα - Λαρίσης, όπως επίσης και οι μελέτες για την παράκαμψη των οικισμών Άνω και Κάτω Λεχωνίων. Τελικός στόχος, η ολοκλήρωση του Περιφερειακού, με την προκήρυξη της μελέτης και την κατασκευή του έργου από τη θέση Σωρός μέχρι Μπουρμπουλήθρα.
Η πρώτη σύμβαση αφορά τη «Συνέχιση των εργασιών ολοκλήρωσης της παράκαμψης Βόλου από Α.Κ. Λάρισας έως Γορίτσα». Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται:
- Η ολοκλήρωση των ημιτελών εργασιών της αρτηρίας από τον Α.Κ. Λάρισας έως τη Γορίτσα με την εκτέλεση εργασιών σήμανσης-ασφάλισης, αποχέτευσης και τη διάστρωση αντιολισθηρής στρώσης στο οδόστρωμα της αρτηρίας.  
- Η ολοκλήρωση της κατασκευής παράπλευρων και εγκάρσιων οδών.  
-   Η κατασκευή της οδού σύνδεσης με τα Μελισσιάτικα και το Συνεδριακό Κέντρο, κλπ.
Η δεύτερη σύμβαση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής της σήραγγας Γορίτσας μήκους 600 μέτρων, της παρακείμενης κοιλαδογέφυρας μήκους 450 μέτρων και το τμήμα οδικής σύνδεσης με την παραλιακή οδό Βόλου - Αγριάς μήκους ενός χιλιομέτρου.
Τα  έργα περιλαμβάνονται στον Κατάλογο με τα Μεγάλα υπό κατασκευή έργα στην Ελλάδα και η κατασκευή τους είναι σε εξέλιξη. Η χρονολογία  ολοκλήρωσης του τμήματος Γορίτσα-Αγριά είναι για φέτος και του τμήματος Α/Κ Λαρίσης-Γορίτσα για το 2015. Το όλο έργο ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το έργο αυτό, που αποτελεί  βασικό εργαλείο ανάπτυξης του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και όλου του Πηλίου, έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα. Οι εργασίες πάγωσαν κάποια στιγμή, λόγω της ανασκαφής στην περιοχή Καζανάκι, όπου βρέθηκε ένας σημαντικότατος θολωτός μυκηναϊκός τάφος, και της αναγκαιότητας λήψης των κατάλληλων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας του ευρήματος, κατόπιν εντολών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τον Αύγουστο του 2014, αν όλα πάνε καλά, θα μπορεί κάποιος να μπει στον περιφερειακό του Βόλου από την οδό Λαρίσης και να φθάσει με το αυτοκίνητό του, λίγο πριν τη δυτική είσοδο της Αγριάς.
Αυτό θα γίνει πραγματικότητα με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα του περιφερειακού για την αποπεράτωση της εργολαβίας από το ύψος της οδού Αλκίππης και μέσω της σήραγγας της Γορίτσας και της κοιλαδογέφυρας της ΑΓΕΤ θα οδηγεί τα οχήματα στον επαρχιακό δρόμο, στη θέση «Αστέρια», λίγο πριν την είσοδο της Αγριάς. Πρόκειται για την αποπεράτωση της γνωστής εργολαβίας, της εταιρίας ΜΕΛΚΑ, που σταμάτησε άδοξα το 2008 και νέα ανάδοχος του έργου είναι η εταιρία ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ.
Στη συνέχεια, σε απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να τεθεί η παράκαμψη της Αγριάς (που βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο) και των Λεχωνίων, ένα έργο, το οποίο στο σύνολό του θα πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του επόμενου ΕΣΠΑ ( 2014 - 2020 ). Είναι ένα έργο, που θα βοηθήσει ώστε να ενοποιηθεί ουσιαστικά ο Καλλικρατικός Δήμος Βόλου, να διευκολυνθεί αφάνταστα η μετακίνηση των κατοίκων του, να ανασάνει κυκλοφοριακά  το κέντρο του Βόλου, της Αγριάς και των Λεχωνίων, ενώ θα εξυπηρετηθούν αφάνταστα τα χωριά του Πηλίου και θα δοθεί δυναμική ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου.
Ιδού λοιπόν λαμπρό πεδίο δραστηριοποίησης για τους νέους αιρετούς περιφερειακούς και δημοτικούς άρχοντές μας, η ολοκλήρωση του Περιφερειακού του Βόλου, ένα έργο, που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί μέσα στη θητεία τους.
Μάιος 2014
Δ. Ψαράς
Βιβλιογραφία: ypodomes.com

thessalianews,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου