Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΠΗ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Με θέμα «Τα Άστρα και οι επιδράσεις τους στη γη» θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση το Σάββατο 26 Ιουλίου και ώρα 8.30 μμ στην Κορόπη, στην αίθουσα του ξενοδοχείου SAILY. Το θέμα θα αναπτύξει ο φυσικός Κώστας Καμβρογιάννης, μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.
Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει στην παραλία της Κορόπης παρατήρηση των ουρανίων σωμάτων με τα τηλεσκόπια της Εταιρείας.
Από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας  οι πρόγονοί μας κοίταζαν ψηλά στον υπέροχο νυχτερινό ουρανό και επιβεβαίωναν το «άνω θρώσκω» παρατηρώντας την κανονικότητα της διαδοχής των εποχών, συνδέοντάς την με τα άστρα, που ήταν ορατά κάθε βραδάκι στην ανατολή. Όταν ανέτειλε το ανοικτό αστρικό σμήνος Υάδες στον αστερισμό του Ταύρου τον Οκτώβρη ξέρανε πως θα αρχίσουν οι φθινοπωρινές βροχές. Έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη χρήσης του έναστρου ουρανού για την πλοήγησή τους στα εμπορικά τους ταξίδια με αποκορύφωμα τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, που πιθανολογείται ότι η κατασκευή του στηρίχθηκε σε έργα του Αρχιμήδη.
Σήμερα, εκτός από τη δεδομένη εμβάθυνση στην ομορφιά και αρμονία του Σύμπαντος, η αστρονομία και η διαστημική έχουν τρείς βασικές αιτίες να βρίσκονται στην αιχμή του ανθρώπινου ενδιαφέροντος :
Α. ο υπερπληθυσμός του ανθρώπινου είδους θα οδηγήσει κάποτε στην ανάγκη αποικισμού του Διαστήματος με βάσεις στη Σελήνη, στον Άρη και πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα, όπως τόνισε ο θεωρητικός φυσικός Στέφεν  Χώκιν, μιλώντας για τη βιωσιμότητα της Ανθρωπότητας στα επόμενα 1000 χρόνια.
Β.       Η γνώση της αστρικής εξέλιξης των γειτονικών μας μεγάλων άστρων που πλησιάζουν στο εκρηκτικό τους τέλος ως υπερκαινοφανείς (SUPERNOVA) είναι δυνατό να προφυλάξει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ανθρωπότητας που θα κληθεί όμως να επιβιώσει σε προστατευμένα υπόγεια καταφύγια ή σπήλαια. Αυτό θα συμβεί λόγω της δεκαπλάσιας ποσότητας ακτινοβολίας σε σχέση με την ηλιακή που θα στείλει ο υπερκαινοφανής στη Γη αν βρεθεί σε απόσταση μικρότερη από εκατό έτη φωτός.
Γ. Εκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή ξοδεύει η NASA για να συντηρήσει ένα δίκτυο τηλεσκοπίων που ανιχνεύουν αστεροειδείς με διάμετρο πάνω από εκατό μέτρα. Αν πέσει στη Γη ένας τέτοιος βράχος είναι ικανός να εξαφανίσει μια μικρή πόλη. Έτσι οι τεχνικοί της NASA προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνικές πλοήγησης ακριβείας ώστε είτε να τον καταστρέψουν με πυρηνικά όπλα είτε να τον εκτρέψουν από την πορεία σύγκρουσης με τη Γη με μικρούς κινητήρες. Ήδη περιμένουμε τον αστεροειδή Άποφι με διάμετρο 320μ μέτρα που θα περάσει τον Απρίλη του 2029 κοντά από τη Γη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του τοπικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης Μηλεών, στην οποία με χαρά ανταποκρίθηκε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου